Musik med text

En del låtar sätter sig som en smäck. Man trallar glatt med (eller sorgset) och bara förutsätter att textinnehållet korrelerar med känslan man får av musiken. Eller så fastnar man i refrängen, den del av texten som kommer gå på repeat i skallen sen, och tänker inte på att texten har en kontext i versen.

En del låtar slår en hårt i magen när texten kommer. När man hör orden, vad de faktiskt sjunger. Kanske tänker man ”får man sjunga sådär?” och så ilar det till lite inombords.

7 låtar fick hamna på den här listan – de har alla det gemensamt att texten i kombination med musiken skaver, eller säger ibland olika saker. Elvis Costello inleder – såklart – han är ju århundradets skavmästare. Låter heter så vackert ”I want you”, men lyssna på texten säger jag bara.

Cecilia Nordlund och Fullmånen från helvetets ”Kuken” har en text som är så krävande av en, alltså så tilltalande, den släpper inte taget om en. Man bara måste vara kvar i texten, man kan inte gå därifrån, även om man vill.

Och vad man ska säga om Nick Caves ”Get ready for love” fattar jag inte ens – är det musikal? Är det ett skämt? Är det ironi? Djupaste allvar? Vad fan menar han?

Su och jag har diskuterat detta länge. Vi kom inte fram till något alls.

Lyssna på texten. Sen lyssnar du på texten en gång till, lite noggrannare.

/Jenny