Vad håller jag på med?

Jag har fått en del frågor om mitt coachande. En del verkar tro att jag utger mig för att vara psykolog, och för att behandla sjukdomar. Jag gör varken det ena eller det andra. Är man sjuk får man gå till läkaren, inte till mig. Oavsett om man har psykisk eller fysisk sjukdom. Jag tar inte hand om det alls.

Det betyder inte att jag inte kan hjälpa människor som är sjuka; jag kan hjälpa dem utveckla strategier för att tex våga ta sig iväg till en läkare. Jag kan vara en hjälp i att identifiera hinder i vardagen, som försvårar livet när man är sjuk eller har en funktionsnedsättning.

Jag kan det, och jag är bra på det. Jag dömer inte, det får folk att känna sig trygga med att öppna sig. Jag är nyfiken på människors inre liv, så jag följer med dit klienten tar mig. Jag har lätt för att se mönster, avvikelser, skevheter i berättelser och jag är bra på att prata om det som är svårt.

Jag har också +10 års professionell erfarenhet av att utbilda. Jag har handlett många studenter. Jag har haft många samtal med studenter för att utveckla deras studieteknik. Jag har den kompetensen.

Jag har också gått en internationellt certifierad utbildning till coach. Det vi framförallt lärde oss där var en strukturell samtalsmetodik. Den är lika bra eller dålig som annan samtalsmetodik, det beror ju på hur man använder den.

Men. Jag är duktig på det jag gör. Det är roligt. Och jag försöker verkligen inte låtsas att det jag sysslar med är psykoterapi eller sjukdomsbehandling.